Links‎ > ‎

Nakkefolds scan

Nakkefoldsscanning Forinden du beslutter dig for en nakkefoldsscanning er det vigtigt at du føler dig godt informeret. Du kan spørge hos os i Værløse Lægehus og du kan søge yderligere oplysninger på nettet. Via Statens Serum Instituts hjemmeside, www.ssi.dk kan du downloade ”risikovurdering og fosterdiagnostik” som meget grundigt redegør for aspekterne.

Undersøgelserne
Vurderingen består af to adskilte prøver, der hver for sig siger noget om risikoen for at få et barn med mongolisme (Down.s syndrom, www.downs.dk ). Risikoen for mongolisme stiger med kvindens alder, men også yngre kvinder har en risiko.
Første prøve er en blodprøve, der tages i perioden fra 10 uge (efter sidste menstruations første dag) til 13 uger og 6 dage. Man måler i blodprøven to stoffer, der udskilles i moderkagen.  Anden prøve er en ultralydsmåling af nakkefolden hos fostret. Alle fostre har i den tidlige graviditet en væskefyldt fortykkelse i nakkeregionen. Hos fostre med Down.s syndromer er denne nakkefold oftest mere udtalt end hos raske fostre.
Både blodprøve og ultralydsscanning er ufarlige for dig og fostret. Undersøgelsen er således ikke et ja eller nej men viser risikoens størrelse. På den måde hjælper undersøgelsen med til at belyse om, der er grund til at lave yderligere undersøgelser. Hvis risikoen er mindre end 1:300, er der ingen grund til yderligere undersøgelser udover den rutinemæssige ultralydsscanning i 18-20 uge. Hvis risikoen er højere end 1:300 - for eksempel 1:200 får du tilbudt moderkage- eller fostervandsprøve efter samtale med en læge.
 
Fosterdiagnostik Ved fosterdiagnostik tages en prøve fra moderkagen (moderkageprøve) eller fra fostervandet (fostervandsprøve). Man kan derved med sikkerhed afgøre om fosteret har normale kromosomer eller det har en kromosomafvigelse. Disse prøver bruges således til med sikkerhed af afklare et tvivlsspørgsmål. En ulempe ved den præcise diagnostik er at cirka én ud af hundrede prøvetagninger medfører ufrivillig abort. Hvis fosteret har en kromosomafvigelse får du og din partner hurtigst muligt en tid til en samtale hos en læge. I vil blive grundigt informeret om hvad det betyder for jer og for fosteret og barnets senere udvikling. Formålet med samtalen er at give Jer grundlag for at kunne beslutte om graviditeten skal fortsætte eller afbrydes ved en abort.

Bestilling af prøverne

Hvornår

Blodprøve: som noget nyt kan prøven tages tidligere mellem uge 8 og til slutningen af uge 13 efter sidste menstruations første dag. Hvis du er længere end dette skal den blot tages snarest. 

Ultralyd: 11 uge og 0 dage til 13 uge og 6 dage. 

Hvordan

Ring til det sygehus i Region Hovedstad, hvor undersøgelsen skal foretages og bestil tid eller benyt nedenstående link:

https://www.regionh.dk/selvbetjening/Sider/Nakkefoldsskanning.aspx


  • Hvor - blodprøve
  • Blodprøven skal enten  tages på det hospital man skal føde på eller her i Værløse Lægehus.


    Comments